Verslag IGS 21 september 2022

Verslag van de IGS-vergadering van woensdag 21 september 


1. Agenda. Akkoord.

2. Inspraak woonomgeving Terugkoppeling Jacques en Flip

Op dit moment wacht de werkgroep op toestemming van de wethouder om een plan te maken, waarbij de voetganger/langzaam verkeer en niet de doorstroming van de auto uitgangspunt is. De werkgroep wil nog niet communiceren met de achterban omdat er alleen procedure nieuws is en geen inhoudelijk nieuws. Zodra dat er wel is wordt er met de achterban gecommuniceerd.

Een van de punten van aandacht is het verschil in hoogte van de oorspronkelijke uitgifte grens (-1,40 NAP), die met telkens ophoging nog steeds ongeveer de huidige hoogte is van de straten en de achtertuinen. Vooral de tuinen tussen de Statenlaan en de van Slingerlandtlaan liggen inmiddels decimeters lager. Ook zijn er woningen die op verzakte hoogte tuindeuren hebben aangelegd. Dit is een punt van aandacht in de communicatie met de die achterban.

Wij stellen voor dat er een gerichte informatieronde wordt gehouden voor die bewoners eigenaren die het betreft, waarbij deze kwestie wordt uitgelegd en erbij wordt verteld wat je kunt doen om te voorkomen dat je tuin een moeras wordt en wellicht deze actie zoveel mogelijk gezamenlijk doen. Jacques zal dit agenderen in de woonomgevingsgroep. In de Bloemenbuurt is dit al eens gedaan en die ervaring kunnen we eventueel gebruiken.

Van groot belang hierbij is dat afpompen van water in riool verboden wordt. (leidt tot peilverlies)

Uit de vorige vergadering staat ook nog agenderen van ondergrondse waterberging, als watervoorraad voor de droge periode.


3. Resultaten meetronde

We bespreken de meetdiscipline, het overzicht per jaar en het peil in de Bloemenbuurt tijdens de langdurige droogte.

a. Meetdiscipline. In de Laantjes ontbreken nog metingen. Wij bespreken dat met Flip volgende vergadering. In De Statenlaan buurt voeren we enkele meetbuizen af. Ton bespreekt met begin Statenlaan de meetmomenten

b. Overzicht. Leo heeft een overzicht gemaakt. Als er te weinig (minder dan 10) metingen zijn wordt er geen percentage opgenomen. Bij voldoende metingen wel.

c. Bloemenbuurt. Volgende vergadering maakt Leo overzicht van resultaat verhoging peil tijdens de droge periode. Ook helpt hij Jelle bij het selecteren van de sheets voor de wijkraad.

4. Managementrapport. Leo heeft een “managementrapport” gemaakt. Volgende keer op de agenda waar en met wie we dat bespreken. Daarna aanbieden aan programmaoverleg.

5. Stuk dat Jan gestuurd heeft over verantwoordelijkheden. Waterwet 2007 en 2013, kan dat net aders in staan. Wet zelf is te ingewikkeld voor niet juristen.

6. Werkgroep Samenwerking van het programmaoverleg. 

Overzicht van Ton niet in 3 maar 4 stappen maken. (uitvoering, aanleg, inregelen en onderzoek) aparte fase van maken. Onafhankelijk onderzoeksstructuur. Ton maakt uitwerking voor de volgede vergadering.

7. Actiepunten voor 2022-2023 (wat gaan wij doen wat is voor anderen)

Volgende keer op de agenda, wat wij gaan doen en wat voor anderen is.

8. Buurtvereniging

9. wvttk



Taken.

Agenderen diepe tuinen in woonomgevingsgroep Jacques

Afpompen grondwater prgr.overleg                                               Ton

Meetdiscipline Laantjes                 Flip

Meetdiscipline Statenlaankwartier         Ton

Managementrapport aanpassen         Leo

Rapport Bloemenbuurt                 Leo

Plan van Aanpak samenwerkingsverband Ton

Actiepunten seizoen 2022-2023         allen


Reacties