Verslag IGS 10 augustus 2022

1.        Agenda

2.        Stand van zaken m.b.t. grondwater. 
Verslag Jan/reactie Jelle. In deBloemenbuurt lijkt de droogte goed doorstaante worden

3.        Voortgang inspraak woonomgeving
De werkgroep is 2 keer bij elkaar geweest. Er wordt nu onderzocht of een plan maken met als startpunt de voetganger, het kind en niet de doorstroming van autoverkeer haalbaar is en draagvlak heeft bij de besluitvormende niveaus. Zo’n plan grijpt diep in de gebruikelijke planvorming. Vanuit de IGS 3 opmerkingen
Prima vernieuwing. Voor grondwater/piekbelasting blijft van belang dat daar uitdrukkelijk ruimte voor gemaakt wordt en mee doet in het centrum van de besluiten.
De communicatie met de achterban in de buurt vraagt aandacht.
Is het niet mogelijk om een samenvatting van de besprekingen van de werkgroep, de planning e.d. op de blog te zetten? En daarover te communiceren in de buurtapps?
Een tweede kwestie is de tijdsplanning. Plan moet in mei 23 klaar zijn, om de werkzaamheden in 2024 te laten beginnen. 
Ton neemt daarover contact met de projectleiding, Flip agendeert dit in de werkgroep

4.        Programma overleg en Voorstel tot aanpak.
Ambitie is om actief grondwaterpeil beheer als officieel beleid voor ons gebied te realiseren. Daarvoor is het nodig het huidige beleid te bevragen en actief grondwaterpeilbeheer als moderner, duurzamer, klimaat neutraler en kosteneffectiever op de kaar te zetten.
Het huidige beleid van de gemeente heeft sterke kanten, maar is minder duurzaam, niet gericht op waterberging en schadelijk voor de houten funderingen. 
In de werkgroep volgt een discussie waar we de argumenten voor onze positie verdiepen en tot de conclusie komen dat we gelijk hebben en verwachten gelijk te krijgen

5.        Verband tussen diep grondwater en freatisch grondwater. (Jan Stoker)
Dit stellen we uit, tot Jan weer aanwezig kan zijn

6.         Geen bron maar te lage tuin
Jan heeft een mail gestuurd over het water in achtertuim. Volgende keer agenderen we dit weer

7.         Verkenning naar voorzitterschap stuurgroep onderzoek. Profiel en kandidaten.
Er is nog geen sprake van een volwassen onderzoek opzet en dito budget. Toch is het goed nu al rond te kijken naar een autoriteit op dit gebied, als beoogd voorzitter van de stuurgroep. Het voorstel van Jan Stoker is daarvoor zeer dienstig. 

8.        In beeld brengen en aanspreken van de eigenaren van peilbuizen die niet of te weinig bemeten worden. Leo legt uit waar die gegevens te vinden zijn. Flip en Ton gaan bekijken hoe ze de nog niet bemeten peilbuizen aan de praat krijgen

9.        Afspraak volgende vergadering
We spreken af weer elke veertien bij elkaar te komen. 
Volgende bijeenkomst is Woensdag 24 augustus 10u30

10.        wvvtk
 
 


Reacties